Regme.se

Om stöld och häleri

Stöldgods

Att få ett inbrott i ens hem är hemskt, inte bara för att saker försvinner men framför allt att ens enda privata och trygga zon plötsligt har invaderats. Det är naturligt och går förhoppningsvis över med tiden.

Den andra aspekten är ens ägodelar som försvinner, stulna av okända personer och på vift utanför ens kontroll. Allt går inte att ersätta och det är ingen rolig tanke att mormors guldhalsband kan vara precis var som helst i händerna på vem som helst. Vad kan man då göra för att öka chansen att återfå sina stulna ägodelar? Vi har tipsen!

Polisanmäl allt så detaljerat som möjligt. Inkludera serienummer, kännetecken och gärna bilder som det finns. Ju mer detaljer polisen har ju större chans är det att de kan koppla ihop dig med upphittade föremål. Polisen har också problem att när de gör beslag hos misstänkta brottslingar så kan de inte bevisa att egendom skulle vara stulen om inget om föremålet finns i polisregistret. Kameror och annan elektronik har ofta serienummer, dessa kan vara bra att i förebyggande syfte skriva ner och spara, inte bara för eventuell stöld utan även för garantiärenden. Till exempel smycken saknar serienummer men kanske finns det någon personlig text graverad?

Kontrollera blocket och andra försäljningsställen online efter dina föremål. Förutom blocket är Tradera en av de största försäljningskanalerna i Sverige även om den inte används i samma utsträckning för häleri då säljare måste identifiera sig. Ett mindre känt trick kan vara att skapa en google-bevakning för dina ägodelar. Då utför google daglig sökning på dina söktermer och meddelar dig om något nytt dyker upp på Internet som matchar. Detta går givetvis endast för specifika ägodelar och kommer inte fungera bra om du bevakar för brett som t.ex. "Canon Kamera".

Efterlysningar kan också öka chansen lite att återfå ägodelarna. Flera ögon är så klart bättre än två och genom att spridda ordet om de stulna prylarna så kommer fler kunna hitta det.

Tyvärr är det så att mycket liten del av all stulen egendom hittar hem igen men förhoppningsvis hjälper ovan tips dig lite. Gör du ingenting så kan du inte förvänta dig att det finns mycket chans alls så sätt igång!